Brandweerkazernes Altena
Gemeente Altena
Brandveiligheid, Duurzaamheidsadvies, Installatietechniek
Almkerk, Dussen, Hank
360m²

De gemeente Altena beheert voor de veiligheidsregio diverse vrijwillige brandweerposten, in de kernen Hank, Almkerk en Dussen bestond de behoefte aan nieuwe kazernes.

Door Van Pelt Architecten is een ontwerp gemaakt voor de nieuwe kazernes, waarbij het programma bestond uit een uitrukgarage, kleed- en douchruimten, kantoren en een bijeenkomstruimte.

Door MODUS architecten & ingenieurs zijn de gebouwgebonden installaties ontworpen, waarbij de ambitie van de gemeente Altena (energie neutrale kazernes) is waargemaakt zonder in te boeten aan de robuustheid van de installaties. Het primaire proces van de brandweer mag natuurlijk niet leiden onder de duurzame ambities.

Voor de installaties is onder andere gekozen voor het toepassen van warmtepompen voor zowel ruimteverwarming als warmtapwater, afgiftesystemen die aansluiten bij het gebruik van de ruimten (incidenteel of structureel), pv-panelen en het afkoppelen van de regenwaterafvoer door toepassing van een retentiedak en een infiltratiesysteem.

Verder is door MODUS geadviseerd op het gebied van brandveiligheid en is een bouwbesluittoetsing uitgevoerd.