Verduurzaming van de Koninklijke Schouwburg
Centrale Vastgoedorganisatie Den Haag
Aanbesteden, Architectuur, Bouwkostenadvies, Directievoering, Duurzaamheidsadvies, Vergunningen
Den Haag
5.870 m2m²

De Koninklijke Schouwburg is een rijksmonument van meer dan 230 jaar oud en is daarmee één van de oudste schouwburgen van Nederland. Het gebouw is eigendom van de gemeente Den Haag. In 2021 kreeg MODUS architecten & ingenieurs de opdracht om een haalbaarheidsstudie uit te voeren om het gebouw te verduurzamen. Inmiddels zijn de werkzaamheden uitgevoerd en kijken we met trots terug op het eindresultaat!

Vanuit de Trias Energetica is het reduceren van de energiebehoefte de eerste stap. Het isoleren van de buitenschil (gevelopeningen en daken) geeft daarbij het hoogste besparingspotentieel. Het zorgvuldig inpassen van de maatregelen in het Rijksmonument was een prachtige uitdaging en we hebben er met veel plezier aan gewerkt.

Om enerzijds een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te halen (zonder het risico van condensvorming door te grote u-waardeverschillen) en anderzijds om het historische gevelbeeld en dakaanzicht te behouden is gekozen voor een variëteit aan materialen en detailleringen. Zo is voor de isolatie van het dak aan de buitenzijde gekozen voor high-end dampopen isolatiefolie, met een uitstekende u-waarde, zodat dakranden, en -goten behouden konden blijven. De houten kozijnen aan de voorzijde zijn voorzien van vacuümglas met een extra getrokken glasplaat (Fineo), waarbij de sponningen zorgvuldig zijn ingeslepen zodat de oorspronkelijke detaillering behouden bleef.  De stalen kozijnen zijn voorzien van monumentenglas, ook met getrokken glasplaat.

https://www.bouwwereld.nl/van-onze-partners/koninklijke-schouwburg-den-haag-zit-er-warmpjes-bij-met-fineo/