De “Noodzetel” ligt verborgen onder de fietsenstalling van de Universiteit Leiden, aan de Schedeldoekshaven 522, Den Haag.
De huisvesting van twee nieuwe functies (streng geklimatiseerde archiefruimten en oefenruimten voor muzikanten) in de ondergrondse bunker is een goede manier om de leegstaande ruimten te benutten. Zo worden onnodige kosten door leegstand voorkomen.
Het ontwerp zet in op het besef en bewustwording van de cultuurhistorische waarden van de Noodzetel, zodat de nieuwe functies duurzaam worden verankerd op deze plek. De huisvesting van het Haags Gemeentearchief en de oefenruimten zijn als het ware als een logische toevoeging ontworpen, waarbij de nieuwe functies en het historische gebouw elkaar aanvullen en versterken.
Het gebouw kent een gezamenlijk entree waar archiefkarren van het Haags Gemeentearchief, muzikanten uit de Haagse regio en bezoekers tijdens Monumentendag binnenkomen en de trap afdalen tot ruim zeven meter onder de grond. De massieve betonnen constructie geeft een uitstekende bouwfysische basis om de archiefruimten optimaal te kunnen klimatiseren. Relatief lichte installaties zijn nodig om het perfecte binnenklimaat te geven voor het kostbare papieren archief en zuurhoudend filmmateriaal.
Voor muzikanten en producers geeft ‘de bunker’ niet alleen een stoere ruwheid als werkomgeving, maar worden er ook semiprofessionele oefenruimten en productiestudio’s gerealiseerd. Maximale geluidsreductie wordt bereikt door de productiestudio’s als ‘box-in-box’ uit te voeren.
Monumentenzorg van de gemeente Den Haag is voornemens om de jaarlijkse rondleidingen door de bunker te continueren. Door belangrijke ruimten te definiëren en het afdalen naar de gasdruksluis, de details van de schokvrij opgestelde installaties, doorkijkjes naar vluchtgangen, de glow-in-the-dark signaleringen en de kilheid van het massieve beton te behouden kan het “Verhaal van de Noodzetel” verteld blijven worden.